czwartek, 28 kwietnia 2011
Nalesniki gryczane z farszem rybnym
Przepyszny jogurtowy farsz z dorszem marynowanym w limonce, swiezej papryce chilli.
Składniki:
mąka gryczana
1 jajko
mleko 0,5%
woda
szpinak baby
sol
ok 350g świeżego dorsza
2 limonki
pół malej ostrej papryki
150g jogurtu naturalnego
1,5 czerwonej cebuli
garść swiezej kolendry
parę listkow swiezej mięty
mieszanka kiełków
Przygotowanie:
Rybę pokroić w kostke, dodać startą skórkę z limonek, sok z 1,5 limonki, posiekaną paprykę, cebulę, zioła. Odłożyć do marynowania na pare godzin.
Z mąki gryczanej, jajka, mleka, wody przygotować ciasto nalesnikowe. Delikatnie posolic i dodac dwie garsci siekanego świeżego szpinaku. Ciasto naleśnikowe ma to do siebie ze nigdy nie znam jego proporcji, tak na oko gestosc jogurtowa.
Smażyć na oleju np. z pestek winogron.
Zamarynowaną rybkę przełożyć do rondelka i na wolnyn ogniu poddusic w marynacie ok 5 - 10 minut. Przełożyć do miseczki. Odcisnac sok z marynaty i wymieszac rybkę z jogurtem.
Na naleśnika położyć garstkę kielkow, farsz z dorsza i zawinac.
Gotowe
Przepis zainspirowany jednym z odcinków Rewolucji na Talerzu pierwszej serii
Posted via Blogaway
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz