czwartek, 28 kwietnia 2011

Nalesniki gryczane z farszem rybnym



Przepyszny jogurtowy farsz z dorszem marynowanym w limonce, swiezej papryce chilli.

Składniki:

mąka gryczana
1 jajko
mleko 0,5%
woda
szpinak baby
sol
ok 350g świeżego dorsza
2 limonki
pół malej ostrej papryki
150g jogurtu naturalnego
1,5 czerwonej cebuli
garść swiezej kolendry
parę listkow swiezej mięty
mieszanka kiełków

Przygotowanie:

Rybę pokroić w kostke, dodać startą skórkę z limonek, sok z 1,5 limonki, posiekaną paprykę, cebulę, zioła. Odłożyć do marynowania na pare godzin.

Z mąki gryczanej, jajka, mleka, wody przygotować ciasto nalesnikowe. Delikatnie posolic i dodac dwie garsci siekanego świeżego szpinaku. Ciasto naleśnikowe ma to do siebie ze nigdy nie znam jego proporcji, tak na oko gestosc jogurtowa.

Smażyć na oleju np. z pestek winogron.

Zamarynowaną rybkę przełożyć do rondelka i na wolnyn ogniu poddusic w marynacie ok 5 - 10 minut. Przełożyć do miseczki. Odcisnac sok z marynaty i wymieszac rybkę z jogurtem.

Na naleśnika położyć garstkę kielkow, farsz z dorsza i zawinac.

Gotowe

Przepis zainspirowany jednym z odcinków Rewolucji na Talerzu pierwszej serii

Posted via Blogaway

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz