niedziela, 24 kwietnia 2011

Sernik



Totalnie dietetyczna wersja sernika, mysle ze nie da sie bardziej odchudzic ciasta. Oprocz tego jest bezglutenowe, wiec prawdziwa uczta dla celiatykow.

Składniki:
400g naturalnego serka homogenizowanego
500g chudego sera twarogowego
3 duże jajka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
słodzik w płynie
truskawki
mięta do dekoracji

Przygotowanie:
serek homo i ser biały miksować wraz z cukrem wanilinowym, aż do uzyskania jednolitej masy. Wbić jajka i nadal miksować, dodawać słodzik w płynie (trudno powiedzieć ile- żeby było odrobinę za słodkie).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Powstałą masę przelać do prostokątnej brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią aluminiową i położyć w piekarniku na blaszce (takiej do robienia pizzy). Na blaszkę tą wylać wrzątek.
Piec około godziny. Po tym czasie ciasto delikatnie i powoli ochładzać tzn wyłączyć piekarnik, dać ciastu chwile odpocząć w ciepłym piekarniku, potem otworzyć drzwiczki na jakieś 10 minut, następnie wyciągnąć i pozwolić dokładnie ostygnąć. Gdy ciasto jest już zimne należy je delikatnie wyciągnąć  i obłożyć z wierzchu truskawkami.
Porcja 100g - ok 120-130kcal

Wariacje na temat tego przepisu:
1. żeby było bardziej dietetycznie zamiast cukru wanilinowego użyć ziaren wyciągniętych z laski wanilii
2. żeby było pyszniej, ale i mniej zdrowiej to: zagotować 100 ml mleka z ziarnami wanilii, dodać do twarogu; po dokładnym mieszaniu dodać jedno opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
3. Gluten- czasem trudno zdobyć serek homogenizowany bezglutenowy - wtedy można wykorzystać sam twarożek



Published with Blogger-droid v1.6.8

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz