środa, 27 kwietnia 2011
Krem z marchewki
Dietetyczny o tyle o ile. Marchewka w formie ugotowanej ma bardzo wysoki indeks glikemiczny podobnie jak buraki. Lepiej te warzywa spożywać na surowo.
Ale przymknijmy oko, uznajmy ze w końcu to warzywo, a warzywa sa zdrowe:)
Składniki:
0,6kg marchewki
1,5 cebuli
3 łodygi selera naciowego
cebulka dymka
40g masła
litr bulionu
korzen imbiru - ok 2cm
1 łyżeczka papryki wedzonej mielonej
1 łyżeczka papryki ostrej
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
marchewkę gotować w bulionie ok 10 minut, pokroić w kostkę. Na maśle dusić wyciśnięty czosnek z cebula. Dodac marchewke i rowniez pokrojony w kostkę seler. Dusić, aż cebula będzie szklista i dodać do bulionu.
Wsypac papryke i starty imbir, moze trzeba dosolic - ja w takich wypadkach dosalam curry.
Gotować, aż warzywa calkiem zmiekna i ostudzic. Blenderem zmiksować warzywa na krem. Do każdej miseczki dodac 2 łyżeczki jogurtu naturalnego i posypać zielona cebulka. Jest ona konieczna bo tworzy smak calej zupy.
W wersji jeszcze bardziej dietetycznej można zapomnieć o maśle, a warzywa po prostu udusić w bulionie.
Posted via Blogaway
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz