środa, 27 kwietnia 2011

Krem z marchewki





Dietetyczny o tyle o ile. Marchewka w formie ugotowanej ma bardzo wysoki indeks glikemiczny podobnie jak buraki. Lepiej te warzywa spożywać na surowo.

Ale przymknijmy oko, uznajmy ze w końcu to warzywo, a warzywa sa zdrowe:)


Składniki:

0,6kg marchewki
1,5 cebuli
3 łodygi selera naciowego
cebulka dymka
40g masła
litr bulionu

korzen imbiru - ok 2cm
1 łyżeczka papryki wedzonej mielonej
1 łyżeczka papryki ostrej
2 ząbki czosnku

Przygotowanie: 
marchewkę gotować w bulionie ok 10 minut, pokroić w kostkę. Na maśle dusić wyciśnięty czosnek z cebula. Dodac marchewke i rowniez pokrojony w kostkę seler. Dusić, aż cebula będzie szklista i dodać do bulionu.

Wsypac papryke i starty imbir, moze trzeba dosolic - ja w takich wypadkach dosalam curry.

 Gotować, aż warzywa calkiem zmiekna i ostudzic. Blenderem zmiksować warzywa na krem. Do każdej miseczki dodac 2 łyżeczki jogurtu naturalnego i posypać zielona cebulka. Jest ona konieczna bo tworzy smak calej zupy.

W wersji jeszcze bardziej dietetycznej można zapomnieć o maśle, a warzywa po prostu udusić w bulionie.

Posted via Blogaway

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz