Dietetyczny o tyle o ile. Marchewka w formie ugotowanej ma bardzo wysoki indeks glikemiczny podobnie jak buraki. Lepiej te warzywa spożywać na surowo.
Ale przymknijmy oko, uznajmy ze w końcu to warzywo, a warzywa sa zdrowe:)
Składniki:
0,6kg marchewki
1,5 cebuli
3 łodygi selera naciowego
cebulka dymka
40g masła
litr bulionu

korzen imbiru - ok 2cm
1 łyżeczka papryki wedzonej mielonej
1 łyżeczka papryki ostrej
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
marchewkę gotować w bulionie ok 10 minut, pokroić w kostkę. Na maśle dusić wyciśnięty czosnek z cebula. Dodac marchewke i rowniez pokrojony w kostkę seler. Dusić, aż cebula będzie szklista i dodać do bulionu.
Wsypac papryke i starty imbir, moze trzeba dosolic - ja w takich wypadkach dosalam curry.

W wersji jeszcze bardziej dietetycznej można zapomnieć o maśle, a warzywa po prostu udusić w bulionie.
Posted via Blogaway
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz