niedziela, 8 maja 2011
Tempura z warzyw i owocow morza
Wyjątkowo niedietetyczne za to bardzo bezglutenowe.
Idealna przekąska do piwa, świetne danie główne.
Składniki:
mieszanka owoców morza
krewetki tiger
marchew
seler naciowy
cebulka szalotka
4 łyżki mąki kukurydzianej
1 jajko
gazowana woda
szczypta soli
2 łyżki miodu
Łyżeczka oliwy
suszona papryka chilli
limonka
przyprawy (liczę na indywidualny smak każdego smakosza:)
1 litr oleju
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z jajkiem i wodą tak by uzyskać gęstość greckiego jogurtu. Ciasto powinno być gęstsze od naleśnikowego. Posolić.
W cieście maczać pokrojone w 4 cm słupki marchew, seler i wrzucać na głęboki olej. Fajnie wykorzystać frytkownice, ale niezlym pomysłem są też koszyczki do garnka.
Ważne: seler pomimo iż jest z natury miększy od marchewki - dwukrotnie dłuzej powinien się smażyć.
Tak samo czynimy z owocami morza.
Danie świetnie komponuje się z sosem czosnkowym i sosem słodko-ostrym.
Sos czosnkowy pojawi się w innych przepisach.
Sos słodko ostry przygotowuje podgrzewając oliwę z miodem, do tego dosypuje ok łyżeczki suszonej papryki chilli. UWAGA ZAWSZE TYLKO SUSZONA CHILLI NIGDY NIE MIELONA!!! Inne ziola i przyprawy (np. Sos sojowy) do smaku na ktore aktualnie mam ochote. Gdy sos jest letni wciskam polowke limonki. I gotowe.
Sosy oczywiście można zakupic tez gotowe, ale trudno w tej sytuacji znaleźć cos bezglutenowego.
Posted via Blogaway
Posted via Blogaway
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz