wtorek, 4 października 2011

Faszerowane klopsiki

Składniki:
400g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
200g pieczarek, 1 łyżka masła
50g tartego sera żółtego
czarne oliwki - ok 8szt
300ml passaty pomidorowej
1 jajko, 1 łyżka mąki gryczanej
ryż, 2 łyżki oliwy
świeża bazylia
sól, pieprz



Sposób przygotowania:
Pieczarki posiekać drobno i podsmażać na maśle, oprószyć solą. Gdy będą mięciutkie posypać żółtym serem, aż do rozpuszczenia.
Mięso wymieszać z jajkiem, mąką gryczaną, połową łyżeczki soli, pieprzem. Formować w płaskie steki.
Na mięso ułożyć łyżeczkę farszu pieczarkowego i położyć oliwkę. Kotleciki zamknąć w okrągłe pulpety.





















Mięso obsmażyć z dwóch stron.
Do garnuszka wlać passatę, dodać szczyptę soli i pieprzu i dwie garście posiekanej bazylii. Podgrzewać...
Sos wlać na patelnię i podgrzewać ok 15 minut.
Na patelnie wlać 2 łyżki oleju i wsypać ryż. Gdy będzie nasiąknięty oliwą wlać wodę i czekać, aż ryż zmięknie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz