środa, 22 czerwca 2011

Tiramisu klasycznie




Składniki:
biszkopty bezglutenowe (np. Balvita)
dobrej jakości kawa parzona
500g serka mascarpone
4 żółtka 
pół szklanki cukru pudru
kakao do posypania
ewentualnie płatki migdałowe


Sposób przygotowania:

Żółtka rozetrzeć w misce z cukrem pudrem.
Cukru pudru zawsze dodaje na oko, w zależności jak słodkie tiramisu chcę uzyskać.
Jajka wybieram tylko prawdziwe wiejskie dzięki temu masa tiramisu jest w przepięknym kremowym kolorze.
Po utarciu żółtek dodaję do nich stopniowo serek mascarpone cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.



Kawę zaparzam i moczę w niej biszkopty z jednej strony. Dzięki temu nie są całkowicie rozmoknięte.
Układam je w pucharkach na spodzie. Jeżeli są zbyt suche to polewam je dodatkowo łyżeczką kawy. Biszkopty posypuję prażonymi płatkami migdałowymi, a następnie równomiernie rozkładam warstwę masy. Następnie jeszcze raz biszkopty nasączone kawą, migdały, masa. Całość posypuję gorzkim kakao wykorzystując w tym celu sitko.
Takie tiramisu najlepiej przed podaniem umieścić na co najmniej 2h w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz